89 533 70 88 - Kupuj przez telefon
» » Zupa z soczewicy

Producenci

Kontakt

  • Wegetarianin
    ul. Kołobrzeska 12
    10-443, Olsztyn
  • E-mail:wegetarianin@wegetarianin.pl
  • Telefon89 533 70 88
  • Godziny działania sklepuPn-Pt: 9-18, Sob: 9-14

Zupa z soczewicy

Oto sposób na zdrowy bezglutenowy obiad. Zupa z soczewicy na pewno Ci posmakuje!

Składniki:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 2 marchewki, pokrojone w półplasterki
  • 1 korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę
  • 1/2 niewielkiego selera, pokrojonego w kostkę
  • 1/2 pomidora, bez skórki, pokrojonego w kostkę
  • 1 warzywna kostka rosołowa
  • 1 szklanka zielonej soczewicy (suchej)
  • 1 lub 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 szczypta mielonego kminu (rzymskiego)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1l wody (wrzątku)
Sposób przygotowania:
  1. W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy i lekko podsmażyć na niej cebulę, aby była miękka. Dodać marchew, pietruszkę i selera i kontynuować podsmażanie. Kiedy warzywa lekko zmiękną zalać całość wrzątkiem (aby przykryć warzywa) i dodać kostkę rosołową. Gotować 10 minut.
  2. Soczewicę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Dodać do gotujących się warzyw. Gotować 25 minut, aż będzie prawie miękka.
  3. Dodać przecier pomidorowy, pomidora, czosnek, kumin, sól i pieprz. Gotować jeszcze 10 minut lub tyle, by soczewica zupełnie zmiękła, a zupa zgęstniała. Zupa będzie gęstnieć, a wtedy należy dolewać gorącej wody, aby nie przywierała. Nie powinna być jednak zbyt wodnista, ale konsystencją ma przypominać gulasz.
Smacznego!
 
Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl