89 533 70 88 - Kupuj przez telefon
» » Wegańskie pieczone jaglane pulpeciki z ciecierzycą

Producenci

Kontakt

  • Wegetarianin
    ul. Kołobrzeska 12
    10-443, Olsztyn
  • E-mail:wegetarianin@wegetarianin.pl
  • Telefon89 533 70 88
  • Godziny działania sklepuPn-Pt: 9-18, Sob: 9-14

Wegańskie pieczone jaglane pulpeciki z ciecierzycą

Wegańskie pulpeciki z kaszy jaglanej i ciecierzycy podawane na warzywnym makaronie z cukinii z sosem pomidorowym.

Pulpeciki:

Sos pomidorowy:
  • 400 g (puszka) krojonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • szczypta soli, cukru i pieprzu
  • kawałek papryczki chili
  • opcjonalnie kilka liści bazylii
oraz
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki natki pietruszki
Pulpeciki:
  1. Kaszę jaglaną gotować około 15 minut i ostudzić.
  2. Białą i jasnozieloną część pora umyć i pokroić w plasterki. Zeszklić na łyżce oliwy i ostudzić.
  3. Kaszę, pora, ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę przełożyć do pojemnika. Dodać przyprawy, starty czosnek, listki natki oraz 1 łyżkę oliwy. Zmiksować.
  4. Z masy ulepić 16 kuleczek i ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Sos pomidorowy:
  1. W rondelku na oliwie podsmażyć starty czosnek.
  2. Dodać pokrojoną papryczkę bez pestek i wymieszać.
  3. Wlać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Zagotować.
  4. Gotować pod przykryciem przez 10 minut. Zmiksować blenderem na gładki sos.
  5. Pod koniec miksowania dodać liście bazylii.
Podawanie:
  1. Cukinię umyć, przyciąć końce i za pomocą obieraczki pokroić na „makaron”.
  2. Wrzucić na 10 sekund do wrzątku i odcedzić. Wyłożyć na 2 głębokie talerze.
  3. Polać sosem i dodać pulpety. Posypać natką pietruszki.
 

Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl