Pancakes bezglutenowe
Przepis na szybkie i zdrowe placki w amerykańskim stylu, czyli PANCAKES!,
Pancakes bezglutenowe
Jajko rozbić i ubić mikserem około 2 minuty aż się spieni. Dodać olej, maślankę, sól, miód, proszek do pieczenia i wanilię oraz zmiksować do połączenia. Następnie dodać mąkę ryżową oraz ziemniaczaną i zmiksować do połączenia, by nie było grudek.
Odstawić ciasto na 15 minut, by odpoczęło.
Po tym czasie na rozgrzaną patelnię wylać jedną nabierkę ciasta. Naleśników nie smażymy na oleju, ponieważ dodaliśmy go do środka. Gdy na powierzchni naleśnika powstaną bąbelki, przewróć na drugą stronę i odczekaj aż się zrumieni.
Podawaj z owocami, miodem, jogurtem, twarożkiem, lodami… możliwości jest nieskończenie wiele.
SMACZNEGO!
- 3/4 szklanki mąki ryżowej (100g)
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (90g)
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju kokosowego (ok 30g)*
- 1 szklanka maślanki naturalnej (260g)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu (25g)
- 1 łyżka proszku do pieczenia (14g)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub odrobina cukru wanilinowego)
Jajko rozbić i ubić mikserem około 2 minuty aż się spieni. Dodać olej, maślankę, sól, miód, proszek do pieczenia i wanilię oraz zmiksować do połączenia. Następnie dodać mąkę ryżową oraz ziemniaczaną i zmiksować do połączenia, by nie było grudek.
Odstawić ciasto na 15 minut, by odpoczęło.
Po tym czasie na rozgrzaną patelnię wylać jedną nabierkę ciasta. Naleśników nie smażymy na oleju, ponieważ dodaliśmy go do środka. Gdy na powierzchni naleśnika powstaną bąbelki, przewróć na drugą stronę i odczekaj aż się zrumieni.
Podawaj z owocami, miodem, jogurtem, twarożkiem, lodami… możliwości jest nieskończenie wiele.
SMACZNEGO!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy