Kuskusowa zapiekanka
Kuskus jest łatwostrawny, jest świetną alternatywą dla ziemniaków, czy makaronu. A przede wszystkim jest bardzo szybki w przygotowaniu. To jego główny atut.
Składniki:
- kubek kaszy kuskus
- 1/2 brokuła (różyczki)
- 200 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- sos sojowy
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- czubryca
- pieprz czarny
- 1/4 sera camembert (opcjonalnie)
- Kaszę zalewamy wrzątkiem (przykrywając wodą ok. 1 cm nad powierzchnią kaszy).
Odstawiamy aż napęcznieje, mieszamy z dużą ilością sosu sojowego i pieprzu. - Brokuła dzielimy na małe różyczki. Pieczarki kroimy w plastry.
- Naczynie żaroodporne skrapiamy olejem.
- Na dół naczynia wykładamy pieczarki z posiekanym czosnkiem, następna warstwa to kuskus,
kolejna brokuły, przyprawione czubrycą. - Ponownie wykładamy kuskus, a na wierzch pieczarki z czosnkiem, skropione olejem.
- Wstawiamy do piekarnika na 15-20 min. 190 st. C.
- 5 min przed końcem dodajemy pokrojonego w plastry camemberta.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy