Tofu- z czym to się je?
Tofu to dobre źródło białka w diecie (szczególnie roślinnej). Jest także bogaty w wapń. W przeciwieństwie do nabiału i mięsa nie zawiera cholesterolu. Warto jeść tofu dla urozmaicenia diety nie tylko wegetariańskiej jako wartościowy składnik.
Tofu to rodzaj twarożku wytwarzany z mleka sojowego. Do jego produkcji potrzebny jest również koagulant – ma on oddzielić grudki tofu od płynu. Jest to często siarczan wapnia. Stąd zasoby tego minerału w tofu.
Specjaliści zalecają spożywanie 2-3 porcji produktów sojowych dziennie.
Sklepy oferują nam kilka typów:
Różnią się przede wszystkim smakiem. Neutralne smakowo jest naturalne. Zalecane jest je najlepiej zamarynować.
W przypadku użycia tofu naturalnego na słodko najlepiej dodać soku z cytryny lub pomarańczy, który zabija sojowy posmak.
Tofu wędzone ma bardziej charakterystyczny smak i intensywny zapach. Najlepiej go użyć tam gdzie uznamy, że pasuje smak wędzonki.
Tofu marynowane jest idealne dla „leniuchów”. Ma intensywniejszy smak niż tofu naturalne. Mimo tego zaleca się dodanie ziół i przypraw, ponieważ jest to najczęściej tofu z dodatkiem sosu sojowego. Bezglutenowcy muszą pamiętać, że użyty sos sojowy może być na bazie pszenicy, więc należy sprawdzić skład sosu.
Tofu z dodatkiem ziół lub innych składników to opcja coraz częściej dostępna. Ma ono już jakiś smak wynikający z użytych składników. Można dodać do niego chociażby czosnek lub chili.
Silken tofu (jedwabiste) nadaje się do sałatek, zup, deserów, sosów i past ze względu na jego łatwe rozpadanie się. Nie zalecamy go panierować i smażyć.
Specjaliści zalecają spożywanie 2-3 porcji produktów sojowych dziennie.
Sklepy oferują nam kilka typów:
- naturalne
- wędzone
- marynowane
- z dodatkiem ziół lub składników
- silken tofu (jedwabiste).
Różnią się przede wszystkim smakiem. Neutralne smakowo jest naturalne. Zalecane jest je najlepiej zamarynować.
W przypadku użycia tofu naturalnego na słodko najlepiej dodać soku z cytryny lub pomarańczy, który zabija sojowy posmak.
Tofu wędzone ma bardziej charakterystyczny smak i intensywny zapach. Najlepiej go użyć tam gdzie uznamy, że pasuje smak wędzonki.
Tofu marynowane jest idealne dla „leniuchów”. Ma intensywniejszy smak niż tofu naturalne. Mimo tego zaleca się dodanie ziół i przypraw, ponieważ jest to najczęściej tofu z dodatkiem sosu sojowego. Bezglutenowcy muszą pamiętać, że użyty sos sojowy może być na bazie pszenicy, więc należy sprawdzić skład sosu.
Tofu z dodatkiem ziół lub innych składników to opcja coraz częściej dostępna. Ma ono już jakiś smak wynikający z użytych składników. Można dodać do niego chociażby czosnek lub chili.
Silken tofu (jedwabiste) nadaje się do sałatek, zup, deserów, sosów i past ze względu na jego łatwe rozpadanie się. Nie zalecamy go panierować i smażyć.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Ciekawostki