Soczewica
Soczewica ma w swoim składzie wiele witamin, które są potrzebne w życiu codziennym. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu, jest odpowiednia dla osoby dbającej o chudą sylwetkę.
SOCZEWICA – WŁAŚCIWOŚCI
Soczewica w swoich 100g zawiera:
SOCZEWICA – WARTOŚCI ODŻYWCZE
Soczewica zawiera w sobie składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu człowieka.
SOCZEWICA – ZASTOSOWANIE
Soczewica ze względu na swoje rodzaje ma wiele zastosowań w potrawach. Czerwona i żółta odmiana są idealną bazą dla zup czy sosów, zaś czarna, brązowa bądź zielona mają bardziej wyrazisty smak, dzięki czemu sprawdzą się w sałatkach i farszach. Potrawy, w których występuje soczewica są bardziej syte, od pozostałych potraw.
SOCZEWICA – ODCHUDZANIE
Dzięki swoim ilościom białka jak i błonnika, soczewica jest sprzymierzeńcem osób walczących z nadwagą. Do jej zalet możemy zaliczyć niską zawartość tłuszczu oraz żelaza, co pozytywnie wpływa na proces odchudzania. Należy pamiętać, że aby nasiona nie straciły swojej wartości nie należy dodawać dużej ilości tłuszczu oraz soli.
Wszystkie cechy soczewicy sprawiają, że jest ona niezwykle pożądaną roślina w każdej diecie.
Soczewica w swoich 100g zawiera:
- 330 kcal
- 25,4 g białka
- 57,5 g węglowodanów
- 3 g tłuszczu
- 8,9 g błonnika
SOCZEWICA – WARTOŚCI ODŻYWCZE
Soczewica zawiera w sobie składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu człowieka.
- WAPŃ – jest to materiał budulcowy kości oraz wpływa na prawidłowe działanie błon komórkowych.
- FOSFOR – bierze udział w procesie przemiany materii i reguluje jej przebieg
- POTAS – jego zadaniem jest utrzymanie gospodarki wodno-elektrolitowej oraz ciśnienia płynów ustrojowych.
- SÓD – reguluje ciśnienie, kwasowość płynów ustrojowych
- MAGNEZ – jest odpowiedzialny za sprawne działanie układu naczyniowo-sercowego
- CYNK – wpływa pozytywnie na stan skóry włosów i paznokci
- ŻELAZO – utrzymuje prawidłowy metabolizm
SOCZEWICA – ZASTOSOWANIE
Soczewica ze względu na swoje rodzaje ma wiele zastosowań w potrawach. Czerwona i żółta odmiana są idealną bazą dla zup czy sosów, zaś czarna, brązowa bądź zielona mają bardziej wyrazisty smak, dzięki czemu sprawdzą się w sałatkach i farszach. Potrawy, w których występuje soczewica są bardziej syte, od pozostałych potraw.
SOCZEWICA – ODCHUDZANIE
Dzięki swoim ilościom białka jak i błonnika, soczewica jest sprzymierzeńcem osób walczących z nadwagą. Do jej zalet możemy zaliczyć niską zawartość tłuszczu oraz żelaza, co pozytywnie wpływa na proces odchudzania. Należy pamiętać, że aby nasiona nie straciły swojej wartości nie należy dodawać dużej ilości tłuszczu oraz soli.
Wszystkie cechy soczewicy sprawiają, że jest ona niezwykle pożądaną roślina w każdej diecie.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Ciekawostki