Placek jaglany z musem owocowym
Ten placek nadaje się na wszystko, drugie śniadanie, zły humor, przywitanie gości, podwieczorek. Jest łatwym sposobem by ukryć kaszę jak i nasiona chia. Łatwy i szybki w przygotowaniu.
Składniki:
placek
Smacznego. :-)
placek
- 2 jabłka,
- 1 szklanka mąki owsianej (u mnie 85 g),
- 4 łyżki stołowe siemienia lnianego,
- 1 łyżka stołowa oleju kokosowego,
- 3 łyżki stołowe syropu daktylowego lub klonowego.
- 100 g malin (mogą być mrożone),
- 2 banany,
- 5 płaskich łyżeczek nasion chia.
- Rozmrożone maliny blendujemy z bananami.
- Do musu dodajemy nasiona chia, mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę – dwie.
- W tzw. międzyczasie dobrze z 2 razy dokładnie zamieszać mus.
- Jabłka obieramy i trzemy na tarce. Siemię lniane mielimy. Mieszamy je z pozostałymi składnikami: kaszą jaglaną, mąką, olejem, słodem.
- Wyrabiamy ciasto (najdokładniej i najszybciej będzie w robocie kuchennym).
- Ciasto umieszczamy w płytkiej formie wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut (grzanie dolne), a następnie przez 10 minut z opcją góra – dół.
- Gdy placek ostygnie, podajemy go z musem owocowym.
Smacznego. :-)
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy