wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Przepisy » Pączki jaglane bez glutenu

Producenci

Kontakt

  • Wegetarianin
    ul. Kołobrzeska 12
    10-443, Olsztyn
    NIP: 7392343022
  • E-mail:wegetarianin@wegetarianin.pl
  • Telefon89 533 70 88
  • Godziny działania sklepuPn-Pt: 9-17, Sob: 9-14

Pączki jaglane bez glutenu

Masz ochotę na pączki w zupełnie innym, zdrowym stylu? Nie martw się, mamy na nie przepis!


 Składniki:
  • 1 szklanka mąki ryżowej białej
  • 1,5 – 1 i 3/4 szklanki mąki jaglanej
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 160 ml mleka sojowego, ryżowego, zwierzęcego lub wody
  • 80 ml mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki ksantynowej gumy (nie koniecznie)
  • 200 g tofu lub sera twarogowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżeczki sody
  • olej do smażenia
Pączki bezglutenowe jaglane przygotowanie:
  • Do blendera wkładam tofu, ziemniaki, wlewam mleko i syrop klonowy. Rozdrabniam do konsystencji serka waniliowego.
  • W misce mieszam mąkę jaglaną z ryżowa, skrobią ziemniaczaną, ksantenową gumą (o ile dodaję) i sodą.
  • Do suchych składników dodaję mokre, mieszam dokładnie. Odstawiam pod przykryciem na 10 minut.
  • Mokrymi dłońmi z ciasta formuję kulki.
  • W garnku rozgrzewam 2/3 litra oleju na małym gazie. Wkładam pączki, delikatnie mieszam widelcem, żeby się nie przylepiły do dna. Olej musi być gorący, ale nie za ciepły. Kulki muszą się usmażyć wewnątrz nie tylko na zewnątrz.
  • Osuszam na ręczniku papierowym, polewam lukrem.
ŻYCZYMY SMACZNEGO!

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu