Pączki jaglane bez glutenu
Masz ochotę na pączki w zupełnie innym, zdrowym stylu? Nie martw się, mamy na nie przepis!
Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej białej
- 1,5 – 1 i 3/4 szklanki mąki jaglanej
- 2 ugotowane ziemniaki
- 160 ml mleka sojowego, ryżowego, zwierzęcego lub wody
- 80 ml mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki ksantynowej gumy (nie koniecznie)
- 200 g tofu lub sera twarogowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżeczki sody
- olej do smażenia
- Do blendera wkładam tofu, ziemniaki, wlewam mleko i syrop klonowy. Rozdrabniam do konsystencji serka waniliowego.
- W misce mieszam mąkę jaglaną z ryżowa, skrobią ziemniaczaną, ksantenową gumą (o ile dodaję) i sodą.
- Do suchych składników dodaję mokre, mieszam dokładnie. Odstawiam pod przykryciem na 10 minut.
- Mokrymi dłońmi z ciasta formuję kulki.
- W garnku rozgrzewam 2/3 litra oleju na małym gazie. Wkładam pączki, delikatnie mieszam widelcem, żeby się nie przylepiły do dna. Olej musi być gorący, ale nie za ciepły. Kulki muszą się usmażyć wewnątrz nie tylko na zewnątrz.
- Osuszam na ręczniku papierowym, polewam lukrem.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy