Mleko i jego zamienniki.
Mleko krowie zawiera wiele substancji, które część ludzi może nie tolerować. Również sposób jego otrzymywania tak, żeby było ono dobre i „zdrowe” oraz odpowiednio długo wytrzymało i było świeże.
Nie tak dawno wybierając mleko kierowaliśmy się jedynie zawartością tłuszczu. Teraz możemy również kierować się tym, czy z czego chcemy zakupić mleko: kokos, soja migdał itp.
Również takie mleka posiadają zarówno wady i zalety. Postaramy się Państwu je przybliżyć.
Nie tak dawno wybierając mleko kierowaliśmy się jedynie zawartością tłuszczu. Teraz możemy również kierować się tym, czy z czego chcemy zakupić mleko: kokos, soja migdał itp.
Również takie mleka posiadają zarówno wady i zalety. Postaramy się Państwu je przybliżyć.
Kwestie problematyczne mleka krowiego to m.in.:
- niskokaloryczne (60 kalorii w szklance)
- bogate w wit. E
- pomaga zmniejszyć szkody oksydacyjne.
Wady:
- zawiera emulgatory, co może przyczynić się do przyrostu masy ciała. Zalety:
- duża zawartość białka
- polecane osobom dbającym o sylwetkę
- źródło potasu.
Wady:
- zalecany bardziej dla kobiet
- soja może być jedną z najbardziej modyfikowanych genetycznie rośliną oraz zawierać duże ilości pestycydów, które powodują raka
- niektóre firmy dodają do mleka tanie oleje
- zawiera odporne na trawienie węglowodany.
-zawiera wapń, wit. D i B12 oraz cynk
- przeznaczone głównie dla osób odchudzających się.
Wady:
-rozpuszczone orzechy nerkowca posiadają mniejszą wartość odżywczą niż zwykłe kaloryczne orzechy.
- zawiera wysoki poziom tłuszczów omega-3 (dodatkowo z wegańskiego pochodzenia)
- pozytywny wpływ na kondycję serca
- zawiera duże ilości żelaza
- konopie nie są genetycznie modyfikowane
- nie posiadają częstych alergenów.
Wady:
- cukier jest dodawany przy produkcji
- dostarcza znacznie mniej białka niż mleko pochodzenia zwierzęcego. Zalety:
- mleko to pakowane w kartony zmniejsza narażenie organizmu na bisfenol
- zawiera kwas laurenowy (środek bakteriobójczy)
Wady:
- mała zawartość białka
- mniej sycące
- nie zawiera błonnika. Zalety:
- hipoalergiczne
- wzbogacone w wapń i witaminę D
Wady:
- wysoki poziom węglowodanów
- może zawierać arsen pochodzący z upraw ryżu.
- laktoza: nasz organizm od 5. roku życia nie jest wstanie jej trawić. Powoduje ona wzdęcia, zgagę oraz problemy z wchłanianiem witamin. Jest ona również nietolerowana przez wielu ludzi.
- kazeina: ten składnik mleka okazuje się nietolerowany przez około 60% społeczeństwa
- sposób produkcji mleka i pasteryzacja oraz „faszerowanie” krów hormonami, antybiotykami oraz paszami zawierającymi GMO powoduje, że mleko dostarcza naszemu organizmowi niezdrowych substancji stając się jednocześnie bezwartościowym płynem.
- niskokaloryczne (60 kalorii w szklance)
- bogate w wit. E
- pomaga zmniejszyć szkody oksydacyjne.
Wady:
- zawiera emulgatory, co może przyczynić się do przyrostu masy ciała. Zalety:
- duża zawartość białka
- polecane osobom dbającym o sylwetkę
- źródło potasu.
Wady:
- zalecany bardziej dla kobiet
- soja może być jedną z najbardziej modyfikowanych genetycznie rośliną oraz zawierać duże ilości pestycydów, które powodują raka
- niektóre firmy dodają do mleka tanie oleje
- zawiera odporne na trawienie węglowodany.
- mleko z orzechów nerkowca:
-zawiera wapń, wit. D i B12 oraz cynk
- przeznaczone głównie dla osób odchudzających się.
Wady:
-rozpuszczone orzechy nerkowca posiadają mniejszą wartość odżywczą niż zwykłe kaloryczne orzechy.
- mleko konopne:
- zawiera wysoki poziom tłuszczów omega-3 (dodatkowo z wegańskiego pochodzenia)
- pozytywny wpływ na kondycję serca
- zawiera duże ilości żelaza
- konopie nie są genetycznie modyfikowane
- nie posiadają częstych alergenów.
Wady:
- cukier jest dodawany przy produkcji
- dostarcza znacznie mniej białka niż mleko pochodzenia zwierzęcego. Zalety:
- mleko to pakowane w kartony zmniejsza narażenie organizmu na bisfenol
- zawiera kwas laurenowy (środek bakteriobójczy)
Wady:
- mała zawartość białka
- mniej sycące
- nie zawiera błonnika. Zalety:
- hipoalergiczne
- wzbogacone w wapń i witaminę D
Wady:
- wysoki poziom węglowodanów
- może zawierać arsen pochodzący z upraw ryżu.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Ciekawostki