Miód
Październik jest czasem, gdzie bakterie i zarazki rozprzestrzeniają się szybko przez co zdarza nam się chorować. Wtedy polecane jest nam wypić mleko lub herbatę z miodem. Lecz miód wspomaga nie tylko szybsze wyleczenie grypy lub przeziębienia lecz posiada wiele innych właściwości zdrowotnych.
Miód posiada właściwości antybiotyczne. Wynika to z zawartości glukozy, która jest dawana przez pszczoły. Z glukozy i tlenu powstaje nadtlenek wodoru. To właśnie on posiada dane właściwości. Ciekawe jest to, że po rozcieńczeniu miodu z wodą siła tych wartości antybiotycznych rośnie 220 razy.
Dzięki tym właściwościom miód pomaga walczyć z drobnoustrojami jak:
Miód lipowy, wrzosowy, rzepakowy oraz spadziowy (produkowany z drzew iglastych) może nam pomóc w takich schorzeniach układu oddechowego jak:
Miód lipowy, nektarowo-spadziowy oraz lipowy:
Miód rzepakowy, lipowy, wielokwiatowy, gryczany oraz nektarowo-spadziowy może wspomóc układ krążenia jeśli chodzi o:
Miody takie jak gryczany, wrzosowy, spadziowy, nektarowo-spadziowy i akacjowy wywiera wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego.
Pomaga:
Ciekawą odmianą miodu jest również miód manuka. Produkuje się go z drzew manuka rosnących w Nowej Zelandii. Posiada on właściwości antybakteryjne.
Dzięki tym właściwościom miód pomaga walczyć z drobnoustrojami jak:
- gronkowce
- paciorkowce
- salmonella
- wąglik
- prątki gruźlicy
- grzyby.
Miód lipowy, wrzosowy, rzepakowy oraz spadziowy (produkowany z drzew iglastych) może nam pomóc w takich schorzeniach układu oddechowego jak:
- zapalenie migdałków lub gardła,
- chrypka,
- zapalenie śluzówki nosa lub zatok przynosowych
- zapalenie oskrzeli.
Miód lipowy, nektarowo-spadziowy oraz lipowy:
- działa uspokajająco i nasennie
- poprawia pracę ośrodkowego układu nerwowego,
- poprawia jakość snu,
- osłabia działanie używek.
Miód rzepakowy, lipowy, wielokwiatowy, gryczany oraz nektarowo-spadziowy może wspomóc układ krążenia jeśli chodzi o:
- zwiększenie wydajności skurczu mięśnia sercowego,
- rozszerzenie naczynia wieńcowego,
- obniżenie ciśnienia tętniczego,
- normalizację rytmu serca,
- łagodzenie bólu w okolicach serca zmniejszając przy tym napięcie nerwowe.
Miody takie jak gryczany, wrzosowy, spadziowy, nektarowo-spadziowy i akacjowy wywiera wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego.
Pomaga:
- łagodzić zapalenie żołądka w chorobie wrzodowej,
- normalizować czynności wydzielnicze i motoryczne żołądka,
- goić nadżerki błony śluzowej żołądka jeśli chodzi o alkohol.
Ciekawą odmianą miodu jest również miód manuka. Produkuje się go z drzew manuka rosnących w Nowej Zelandii. Posiada on właściwości antybakteryjne.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Ciekawostki