wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Przepisy » Lunchbox- co wegetariańskiego wziąć do pracy lub szkoły?

Producenci

Kontakt

  • Wegetarianin
    ul. Kołobrzeska 12
    10-443, Olsztyn
    NIP: 7393427301
  • E-mail:wegetarianin@wegetarianin.pl
  • Telefon89 533 70 88
  • Godziny działania sklepuPn-Pt: 9-17, Sob: 9-14

Lunchbox- co wegetariańskiego wziąć do pracy lub szkoły?

Nie masz pomysłu na drugie śniadanie? Oto 3 propozycje dań świetnych na wynos, które zaspokoją twój głód!


Lunchbox #1
Tortilla gryczana
Składniki na tortillę: Sposób przygotowania:
  1. Składniki dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Powstałe ciasto powinno być takie jak konsystencja gęstego ciasta naleśnikowego. 
  2. Piec tortillę na suchej, dużej patelni, po 2-3 minuty z każdej strony.
Tortillę możemy podać z hummusem, pastą z awokado, pastą jaglaną oraz warzywami.
Poniżej podamy przepis jak zrobić taką pastę jaglaną w domu:
Składniki:
  1. Kaszę ugotować.
  2. Na oleju kokosowym podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać wędzoną paprykę, marchew startą na grubych oczkach oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Dusić kilka minut. Dodać kaszę, przyprawy i przecier. Dusić jeszcze chwilę po czym zdjąć z palnika i wystudzić.
  3. Doprawić do smaku. Można podawać jako pastę na kanapki, do tortilli lub krakersów. 
Lunchbox #2
Pieczona owsianka cukiniowo - bananowa

Składniki na 1 porcję: Sposób przygotowania:
  1. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki, odcisnąć z nadmiaru wody, a banana zblendować na gładką masę. 
  2. Płatki owsiane zalać niewielką ilością wrzątku, żeby lekko napęczniały, a następnie połączyć je z mlekiem, bananem, cukinią i rodzynkami i taką mieszaninę przełożyć do naczynka do zapiekania.
  3. Owsiankę umieścić w nagrzanym do ok. 170 stopni piekarniku i piecz przez ok. 25 - 30 minut, aż się zrumieni. Gotową można przyozdobić dowolnymi dodatkami.
Lunchbox #3
Chleb gryczany z gruszkami, orzechami i syropem klonowym

Składniki: Sposób przygotowania:
  1. Kaszę gryczaną zalewamy 100 ml wrzącej wody, odstawimy na ok. 2 h lub do całkowitego wchłonięcia płynu. Odsączamy na sicie. Orzechy grubo siekamy, gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
  2. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże. Dodajemy syrop klonowy, obie mąki, kaszę, sól i orzechy, zagniatamy ciasto (będzie dość rzadkie i lepkie – można to zrobić hakiem w robocie kuchennym). Na sam koniec zagniatamy i dodajemy gruszki, wyrabiamy tylko tyle, aby równomiernie rozmieścić je w cieście.
  3. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na omączonym blacie/stolnicy pod ściereczką na ok. 1,5 -2 h zakładając je w tym czasie na kopertę dwukrotnie. Po wyrośnięciu, dzielimy je na dwie części, przekładamy do dwóch lub jednej keksówki (natłuszczonej i omączonej) i odstawimy do ponownego wyrośnięcia, które może się odbyć nocą w lodówce.
  4. Gdy chleby wyrosną, nagrzewamy piekarnik do 210°C umieszczając w nim blachę z wodą. Przed włożeniem foremek z chlebkiem usuwamy blachę z wodą. Chleby pieczemy ok. 30 minut, studzimy na kratce.

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu