Lunchbox- co wegetariańskiego wziąć do pracy lub szkoły?
Nie masz pomysłu na drugie śniadanie? Oto 3 propozycje dań świetnych na wynos, które zaspokoją twój głód!
Lunchbox #1
Tortilla gryczana
Składniki na tortillę:
Poniżej podamy przepis jak zrobić taką pastę jaglaną w domu:
Składniki:
Pieczona owsianka cukiniowo - bananowa
Składniki na 1 porcję:
Chleb gryczany z gruszkami, orzechami i syropem klonowym
Składniki:
Tortilla gryczana
Składniki na tortillę:
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- tymianek, bazylia lub inne zioła
- sól do smaku
- Składniki dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Powstałe ciasto powinno być takie jak konsystencja gęstego ciasta naleśnikowego.
- Piec tortillę na suchej, dużej patelni, po 2-3 minuty z każdej strony.
Poniżej podamy przepis jak zrobić taką pastę jaglaną w domu:
Składniki:
- 50 g. kaszy jaglanej
- 1 duża marchew
- 1 duży pomidor
- 1/2 cebuli lub 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól, pieprz cayenne do smaku
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotować.
- Na oleju kokosowym podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać wędzoną paprykę, marchew startą na grubych oczkach oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Dusić kilka minut. Dodać kaszę, przyprawy i przecier. Dusić jeszcze chwilę po czym zdjąć z palnika i wystudzić.
- Doprawić do smaku. Można podawać jako pastę na kanapki, do tortilli lub krakersów.
Pieczona owsianka cukiniowo - bananowa
Składniki na 1 porcję:
- 50g płatków owsianych
- łyżka poppingu z amarantusa (opcjonalnie)
- ok. 50ml mleka (dowolnego)
- pół bardzo dojrzałego banana
- kawałek cukinii (ok. 100g)
- łyżka rodzynek
- Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki, odcisnąć z nadmiaru wody, a banana zblendować na gładką masę.
- Płatki owsiane zalać niewielką ilością wrzątku, żeby lekko napęczniały, a następnie połączyć je z mlekiem, bananem, cukinią i rodzynkami i taką mieszaninę przełożyć do naczynka do zapiekania.
- Owsiankę umieścić w nagrzanym do ok. 170 stopni piekarniku i piecz przez ok. 25 - 30 minut, aż się zrumieni. Gotową można przyozdobić dowolnymi dodatkami.
Chleb gryczany z gruszkami, orzechami i syropem klonowym
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej,
- 100 ml wrzącej wody,
- 2 dojrzałe, ale jędrne gruszki,
- 100 g ulubionych orzechów (użyłam laskowych),
- 50 ml syropu klonowego + 1 łyżka,
- 100 g mąki gryczanej,
- 300 g jasnej mąki orkiszowej,
- 300 ml wody,
- 1/4 łyżeczki świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka soli.
- Kaszę gryczaną zalewamy 100 ml wrzącej wody, odstawimy na ok. 2 h lub do całkowitego wchłonięcia płynu. Odsączamy na sicie. Orzechy grubo siekamy, gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
- W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże. Dodajemy syrop klonowy, obie mąki, kaszę, sól i orzechy, zagniatamy ciasto (będzie dość rzadkie i lepkie – można to zrobić hakiem w robocie kuchennym). Na sam koniec zagniatamy i dodajemy gruszki, wyrabiamy tylko tyle, aby równomiernie rozmieścić je w cieście.
- Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na omączonym blacie/stolnicy pod ściereczką na ok. 1,5 -2 h zakładając je w tym czasie na kopertę dwukrotnie. Po wyrośnięciu, dzielimy je na dwie części, przekładamy do dwóch lub jednej keksówki (natłuszczonej i omączonej) i odstawimy do ponownego wyrośnięcia, które może się odbyć nocą w lodówce.
- Gdy chleby wyrosną, nagrzewamy piekarnik do 210°C umieszczając w nim blachę z wodą. Przed włożeniem foremek z chlebkiem usuwamy blachę z wodą. Chleby pieczemy ok. 30 minut, studzimy na kratce.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy