wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Ciekawostki » Ksylitol

Producenci

Kontakt

  • Wegetarianin
    ul. Kołobrzeska 12
    10-443, Olsztyn
    NIP: 7392343022
  • E-mail:wegetarianin@wegetarianin.pl
  • Telefon89 533 70 88
  • Godziny działania sklepuPn-Pt: 9-17, Sob: 9-14

Ksylitol

Szukasz zdrowego słodzika do deserów czy też ciepłych napojów? Polecamy cukier pozyskiwany z kory brzozowej. Jego smak nie różni się niczym od smaku białego cukru z buraka rzepakowego, czy też brązowego z trzciny cukrowej. Jedynym odróżnieniem od wymienionych cukrów ten dostarcza ok 40% mniej kalorii. Ksylitol krystaliczny to biały proszek, który możemy spotkać również pod nazwą cukru brzozowego. Nazwa produktu związana jest z procesem produkcji, bowiem jest on wytapiany z rozdzielonych włókien drewna brzozowego „ksylenu”.


Ksylitol – właściwości
Ksylitol posiada kilka wyjątkowych właściwości prozdrowotnych, które warto poznać, aby docenić ten wartościowy produkt spożywczy. Cukier brzozowy po spożyciu bardzo wolno zostaje wchłaniany przez organizm oraz nie w pełni zostaje przez niego wykorzystany. Ok. 30% cukru zostaje zaabsorbowane przez wątrobę, natomiast pozostała część ulega fermentacji przez symbiotyczne bakterie zasiedlające jelito grube. Warto, aby spożywały go osoby na dietach odchudzających lub próbujące zerwać z nałogiem spożywania cukru i nadmiernego dodawania go do potraw. Spożycie samego ksylitolu daje delikatne uczucie orzeźwienia oraz lekko miętowy smak w ustach. W parze z powyższym doznaniem idzie działanie przeciwpróchnicze, co z pewnością ucieszy rodziców oraz osoby przepadające za słodkimi przekąskami. Spożywanie ksylitolu wpływa na utrzymanie prawidłowej gęstości kości, co można zakwalifikować jako działanie zapobiegające osteoporozie.

Ksylitol – zastosowanie
Ksylitol stanowi dobry zastępnik białego cukru, zatem sprawdzi się jako słodzik do ciepłych napojów, kawy, herbaty, kakao, wypieków domowych ciast i ciasteczek, również babeczek czy muffinów. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie go do słodzenia smacznych deserów. Producenci wykorzystują ksylitol do słodzenia gumy do żucia oraz jako składnik pasty do zębów o działaniu przeciwpróchniczym. Ksylitol, mimo że posiada wiele korzystnych cech prozdrowotnych dla organizmu, posiada również swoje wady. Bezpieczna ilość dzienna, jaką możemy spożyć, wynosi do ok. 40 g na dobę, choć istnieje grupa osób, która po spożyciu mniejszej ilości ksylitolu odczuwa już nieprzyjemne objawy. Przedawkowanie nie jest toksyczne, ale może objawić się nieprzyjemną biegunką, gazami, wzdęciami w okolicy podbrzusza, nudnościami oraz złym samopoczuciem.

 

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Ciekawostki
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu