Ksylitol z drewna brzozy 1000g
Ksylitol jest słodzikiem pochodzenia naturalnego, o wyglądzie i smaku bardzo zbliżonym do cukru; na organizm człowieka działa jednak całkiem odmiennie. Jest tzw. poliolem, dawniej uzyskiwanym głównie z drewna brzozowego, dziś przeważnie z różnych odmian kukurydzy. Ksylitol oferowany przez firmę GAJA produkowany jest w Finlandii z drzew liściastych – przede wszystkim z brzozy – bez udziału drożdży, używanych w obecnej biotechnologii. W jego cząsteczce jest pięć atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów sześcio- i dwunastowęglowych – t.j. glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza – ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.
Właściwości:
- nie zawiera cukru
- niższa o 40% wartość energetyczna w stosunku do cukru
- indeks glikemiczny 9 razy niższy od cukru
- sprzyja prawidłowej przemianie węglowodanów
- wspiera procesy mineralizacji zębów
- stabilizuje przyjazne pH w jamie ustnej
- nie fermentuje, nie ulega karmelizacji
Skład: substancja słodząca - ksylitol
Wartości odżywcze w 100g:
- Wartość energetyczna 240kcal/1004kJ
- Białko 0g
- Węglowodany >99g, w tym:
- Alkohole wielowodorotlenowe >99g
- Cukry <0,2g
- Tłuszcze 0g
- Błonnik 0g
- Sól <0,01g
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.