wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Ciekawostki » Kawa mielona a kawa rozpuszczalna

Producenci

Kontakt

  • Wegetarianin
    ul. Kołobrzeska 12
    10-443, Olsztyn
    NIP: 7392343022
  • E-mail:wegetarianin@wegetarianin.pl
  • Telefon89 533 70 88
  • Godziny działania sklepuPn-Pt: 9-17, Sob: 9-14

Kawa mielona a kawa rozpuszczalna

Czy ktoś z Was kiedyś zastanawiał się nad tym, od czego zależy czy kawa wpływa pozytywnie na nasz organizm?  Przeprowadzane badania nie dają nam konkretnej odpowiedzi czy należy pić kawę, czy też nie. Ma to związek z naszym organizmem, stylem życia czy też stresem.


Filiżanka napoju sporządzonego z kawy mielonej (150 ml) zawiera około 120 mg kofeiny. Natomiast w filiżance kawy rozpuszczalnej jest około 65 mg kofeiny. Większość specjalistów sugeruje, że spożycie 300–400 mg kofeiny dziennie, co stanowi około 3–4 filiżanek kawy dziennie nie ma negatywnego wpływu na zdrowie. Kofeina jest jedną z najlepiej przebadanych substancji zawartych w kawie. Ma ona działanie ogólnoustrojowe. Kofeina podnosi odporność na zmęczenie, poprawia pamięć, koncentrację, refleks. Przyspiesza metabolizm i proces spalania tłuszczu. Dlatego tak często jest wykorzystywana przez osoby walczące z nadwagą oraz sportowców.
Spożywana w nadmiarze może znaczne odwodniać organizm. Dlatego zawsze po wypiciu filiżanki kawy należy uzupełnić płyny w organizmie przynajmniej w takiej samej objętości, co wypita ilość kawy. Razem z wodą usuwane są z organizmu niezbędne minerały, głównie magnezu, potasu i wapnia, co może prowadzić do osteoporozy i nadmiernej nerwowości. Kawa może powodować zaburzenia funkcjonowania przewodu pokarmowego i zwiększać ryzyko choroby wrzodowej. Ma to związek ze wzmożoną sekrecją soku żołądkowego jako efektu działania kofeiny oraz wosków zawartych w ziarnie kawowym. Ryzyko wzrasta w przypadku picia kawy na czczo. Pita do posiłków utrudnia trawienie oraz ogranicza wchłanianie żelaza. Osoby cierpiące na anemię powinny zdecydowanie odstawić kawę.
Nie stwierdzono jednoznacznie negatywnego wpływu kawy na układ sercowo-naczyniowy. 
Kofeina przyspiesza czynność serca, podnosi ciśnienie krwi, wzmaga jej przepływ, ale również ma wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu całkowitego.

Kawa mielona a rozpuszczalna
 
Kawa mielona powstaje po zmieleniu ziaren kawy palonej. Zawiera zdecydowanie więcej substancji aktywnych niż kawa rozpuszczalna, która stanowi wyciąg z kawy palonej. Zawartość kofeiny w kawie mielonej jest dwukrotnie wyższa niż w kawie rozpuszczalnej. Podobnie jest z zawartością związków drażniących. Kawa rozpuszczalna ma zdecydowanie łagodniejszy wpływ na organizm. Jednak ma to również odzwierciedlenie w zawartości przeciwutleniaczy i witamin. Forma parzenia kawy mielonej również dostarcza wielu niewiadomych.
Najbardziej prozdrowotna jest kawa filtrowana zaparzana w ekspresie.
Natomiast najbardziej szkodliwa jest kawa mielona gotowana oraz zalewana wrzątkiem w filiżance, głównie ze względu na to, że może wpływać na podniesienie poziomu cholesterolu we krwi oraz możliwość przechodzenia związków drażniących do naparu, wywołujących problemy żołądkowe.


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Ciekawostki
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu