wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Ciekawostki » Goździki

Producenci

Kontakt

  • Wegetarianin
    ul. Kołobrzeska 12
    10-443, Olsztyn
    NIP: 7392343022
  • E-mail:wegetarianin@wegetarianin.pl
  • Telefon89 533 70 88
  • Godziny działania sklepuPn-Pt: 9-17, Sob: 9-14

Goździki

Goździki – charakterystyka, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni


Goździki - charakterystyka

Słowo "goździk" pochodzi od łacińskiego słowa "gwóźdź" – clavus. Goździki są to suszone lecz nierozwinięte pąki aromatycznego tropikalnego drzewa - goździkowca.
Zaleca się korzystanie z goździków w ich oryginalnej, a nie sproszkowanej postaci.
Przyprawa w kształcie gwoździa posiada więcej właściwości, niż ta w zmielonej formie.
Ta przyprawa to również źródło magnezu, wapnia, witamin A, C i K oraz kwasów Omega-3.

Goździki - właściwości zdrowotne

Goździki wykazują działanie odmładzające, antyseptyczne, uspokajające i rozgrzewające. Przyprawa o pięknym aromacie, to także środek ziołowy, który poprawia apetyt i trawienie.
Gdy doskwiera ból zęba, głowy lub dziąseł, warto sięgnąć po goździki (w formie całej, lub olejku), które dzięki zawartemu w nich eugenolowi znieczulą bolące miejsce. Goździki znajdą też zastosowanie w walce ze złym cholesterolem.
Spożywanie tej cennej przyprawy, nie tylko wspomaga produkcję insuliny w organizmie lecz także obniża cholesterol LDL. Właściwości antyseptyczne i przeciwbólowe goździków sprawiają, że przyprawa korzenna może być naszym sprzymierzeńcem w walce z przeziębieniem lub grypą.
Goździki złagodzą ból gardła, pomogą przy kaszlu oraz przyniosą ulgę zatkanemu przez katar nosowi. Gdy odczujemy nieprzyjemny zapach z ust, zamiast po dropsy, czy gumę do życia, warto sięgnąć po kilka goździków. Ssanie całych goździków pomoże zniwelować nawet przykry zapach czosnku.

Goździki - zastosowanie w kuchni

Goździki wydzielają słodki, owocowy, drzewny zapach oraz korzenny, nieco
piekący i gorzkawy smak. Ze względu na swój aromat, goździki bardzo często wykorzystuje się w kuchni, by dodać potrawom niezwykłego zapachu i smaku.
Całymi goździkami przyprawia się kompoty, grzane wina, poncze, sosy owocowe i mięsne oraz wekowane owoce. Goździki świetnie pasują do deserów, a także dziczyzny, wieprzowiny, baraniny, a także śledzi. Walory smakowe zostaną wzbogacone, gdy goździki doda się do grzybów, szynki a także rosołu.

 

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Ciekawostki
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu