Czerwona herbata
Największym przyjacielem osób, którzy stosują dietę odchudzającą jest czerwona herbata. Czerwone herbaty są charakterystyczne dla Chin i Tajwanu, stamtąd szczególnie pochodzą.
Pu-Erh tzw „zabójca tłuszczu” jest herbatą bez której mało kto potrafi sobie wyobrazić dietę odchudzającą, napar w trakcie produkcji nabiera wielu właściwości przyśpieszających nasz metabolizm, a z tym idzie zwiększenie spalania tłuszczów.
Właściwości czerwonej herbaty:
Właściwości czerwonej herbaty:
- Działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych i stymuluje pracę jelit co przyśpiesza metabolizm, a w efekcie spalanie tłuszczów.
- Reguluje przemianę materii – reguluje masę ciała.
- Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie.
- Czerwona herbata jest obfita w związki mineralne i mikroelementy fluoru, wapnia, manganu i teiny.
- Zawiera znaczne ilości olejków eterycznych i białka.
- Codzienna czarka czerwonej herbaty ma zbawienny wpływ na działanie organów wewnętrznych: głównie układu pokarmowego i wątroby.
- Zawarty w niej fluor pomaga chronić zęby przed próchnicą.
- Poprawia pamięć, koncentrację i nastrój.
- Przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu. Ma działanie moczopędne.
- Wzmacnia organizm.
Parzenie czerwonej herbaty:
Aby zaparzony napar zachował najlepsze wartości smakowe, swój unikalny aromat i właściwości lecznicze herbatę należy zaparzyć w porcelanowym czajniczku w miękkiej wodzie pozbawionej soli wapnia i magnezu przez 3 do 7 minut, a następnie przelać do małych porcelanowych filiżanek. Otrzymany w ten sposób napar nie będzie miał gorzkiego posmaku, a smak i aromat staną się znacznie bardziej zmysłowe.Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Ciekawostki