Ciasto Rafaello bez glutenu i laktozy
Coś do kawusi
Składniki:
Biszkopt
Kolejne 3 białka ubić na sztywno, po czym dodawać partiami cukier kontynując ubijanie. Gdy masa będzie lśniąca i gładka dodać żółtka i zmiksować. Następnie przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać ubite wcześniej białka i wymieszać do połączenia.
Masę wyłożyć na płaską formę (taką do ciastek czy tą z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec przez 10 minut w 200 st C. Przestudzić i pokroić na trzy części.
Krem
Blaty przekładać równomiernie kremem. Wierzch ciasta posypać kokosem. Smacznego!
Biszkopt
- 3 jajka
- 3 białka
- 80 g miałkiego cukru lub cukru pudru
- 80 g mąki migdałowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Kolejne 3 białka ubić na sztywno, po czym dodawać partiami cukier kontynując ubijanie. Gdy masa będzie lśniąca i gładka dodać żółtka i zmiksować. Następnie przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać ubite wcześniej białka i wymieszać do połączenia.
Masę wyłożyć na płaską formę (taką do ciastek czy tą z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec przez 10 minut w 200 st C. Przestudzić i pokroić na trzy części.
Krem
- 400 ml mleka migdałowego
- 300 ml mleka kokosowego
- 1/2 szklanki ksylitolu lub innego słodzidła
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki mąki ryżowej lub kukurydzianej
- 3 żółtka
- 5 łyżek wiórek kokosowych
- 50 g masła kokosowego lub klarowanego
Blaty przekładać równomiernie kremem. Wierzch ciasta posypać kokosem. Smacznego!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy