Ciasteczka czekoladowo-orzechowe
Jeśli chcesz zaskoczyć gości nowym wypiekiem, a brakuje ci pomysłów, możesz spróbować zrobić ciasteczka wegetariańskie z orzechami i czekoladą.
Składniki:
Do miski przesiej oba rodzaje mąki, kakao, proszek do pieczenia, sól. W misce utrzyj (przez ok. 2 minuty) margarynę z cukrem tak, by powstała kremowa masa. Dodaj esencję waniliową, a później stopniowo mąkę, aż powstanie gładkie ciasto. Wsyp rodzynki i orzeszki ziemne do miski. Z powstałej masy urywaj kawałki ciasta wielkości orzecha i formuj z nich kulki, a następnie obtaczaj w orzeszkach ziemnych. Ułóż kule na 2 posmarowanych tłuszczem, teflonowych blachach w odległości ok. 7,5 cm od siebie i spodem szklanki zanurzonym w mące rozpłaszcz je na placki o grubości ok. 5 mm. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 10 minut. Ostygnięte ciasteczka skrop stopioną czekoladą.
- 175 g mąki pszennej,
- 250 g mąki ryżowej,
- 25 g kakao w proszku,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 135 g margaryny,
- 200 g cukru,
- łyżeczka esencji waniliowej,
- 140 g posiekanych rodzynek,
- 115 g niesolonych, drobno posiekanych orzeszków ziemnych,
- 175 g stopionej czekolady mlecznej lub deserowej.
Do miski przesiej oba rodzaje mąki, kakao, proszek do pieczenia, sól. W misce utrzyj (przez ok. 2 minuty) margarynę z cukrem tak, by powstała kremowa masa. Dodaj esencję waniliową, a później stopniowo mąkę, aż powstanie gładkie ciasto. Wsyp rodzynki i orzeszki ziemne do miski. Z powstałej masy urywaj kawałki ciasta wielkości orzecha i formuj z nich kulki, a następnie obtaczaj w orzeszkach ziemnych. Ułóż kule na 2 posmarowanych tłuszczem, teflonowych blachach w odległości ok. 7,5 cm od siebie i spodem szklanki zanurzonym w mące rozpłaszcz je na placki o grubości ok. 5 mm. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 10 minut. Ostygnięte ciasteczka skrop stopioną czekoladą.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy