Biała czekolada w diecie
Każdy z Was pewnie słyszał, że biała czekolada nie jest uważana za prawdziwą czekoladę z wszelakich powodów. Głównym powodem jest to, że nie posiada ona w swoim składzie miazgi kakaowej. Jest najczęściej wykorzystywana w cukiernictwie, dzięki swojej białej barwie i słodkim smaku.
Biała czekolada – skład
W skład czekolady białej wchodzi:
Biała czekolada – składniki odżywcze
Czekolada niewątpliwie stanowi bogate źródło węglowodanów oraz tłuszczów. Niestety większość tłuszczów zawartych w czekoladzie, to związki nasycone, które mogą niekorzystnie wpływać na organizm człowieka, kiedy są spożywane w dużych ilościach. Ilości składników odżywczych, które zawiera biała czekolada nie są jednak wysokie. Zjedzenie kostki, czy nawet całej tabliczki nie wzbogaci organizmu o potrzebne składniki odżywcze, a na pewno będzie skutkować dostarczeniem nadwyżki kalorii w postaci tłuszczów i węglowodanów.
Biała czekolada na diecie
Najzdrowszym rodzajem słodyczy jest gorzka czekolada, która zawiera wysoką zawartość kakao. Wpływa pozytywnie na naszą sylwetkę, ale również jest polecana kobietom w ciąży. Co w takim razie jest z białą czekoladą? W tej słodkości proszek kakaowy zostaje zastąpiony tłuszczem kakaowym. Dzięki zamiennikowi wzrasta kaloryczność produkty, a dla nas wpływa to negatywnie na utrzymanie szczupłej sylwetki. Dlatego osoby dbające o swoją talie, powinny odstawić białą czekoladę i przestawić się na zdrową ciemna, gorzka czekoladę, która jest mniej kaloryczna.
W skład czekolady białej wchodzi:
- tłuszcz
- cukier
- mleko
- dodatki smakowe
Biała czekolada – składniki odżywcze
Czekolada niewątpliwie stanowi bogate źródło węglowodanów oraz tłuszczów. Niestety większość tłuszczów zawartych w czekoladzie, to związki nasycone, które mogą niekorzystnie wpływać na organizm człowieka, kiedy są spożywane w dużych ilościach. Ilości składników odżywczych, które zawiera biała czekolada nie są jednak wysokie. Zjedzenie kostki, czy nawet całej tabliczki nie wzbogaci organizmu o potrzebne składniki odżywcze, a na pewno będzie skutkować dostarczeniem nadwyżki kalorii w postaci tłuszczów i węglowodanów.
Biała czekolada na diecie
Najzdrowszym rodzajem słodyczy jest gorzka czekolada, która zawiera wysoką zawartość kakao. Wpływa pozytywnie na naszą sylwetkę, ale również jest polecana kobietom w ciąży. Co w takim razie jest z białą czekoladą? W tej słodkości proszek kakaowy zostaje zastąpiony tłuszczem kakaowym. Dzięki zamiennikowi wzrasta kaloryczność produkty, a dla nas wpływa to negatywnie na utrzymanie szczupłej sylwetki. Dlatego osoby dbające o swoją talie, powinny odstawić białą czekoladę i przestawić się na zdrową ciemna, gorzka czekoladę, która jest mniej kaloryczna.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Ciekawostki