wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Ciekawostki » Babka płesznik

Producenci

Kontakt

  • Wegetarianin
    ul. Kołobrzeska 12
    10-443, Olsztyn
    NIP: 7392343022
  • E-mail:wegetarianin@wegetarianin.pl
  • Telefon89 533 70 88
  • Godziny działania sklepuPn-Pt: 9-17, Sob: 9-14

Babka płesznik

Babka płesznik jest ziołem bogatym w liczne substancje wpływające korzystnie na organizm człowieka. Nasiona babki płesznika obfitują w śluzy zawierające kwas uronowy, arabiozę i ksylozę. Poza tym występują w nich tłuszcze roślinne, garbniki, akubina (glikozyd irydoidowy) i fitosterole. Podstawowym surowcem lekarskim są nasiona. Które posiadają charakterystyczną brązową barwę oraz błyszczące ziarenka o podłużnym kształcie.


Babka płesznik – zastosowanie
Babka płesznik nie posiada szczególnych wymogów uprawowych, lubi natomiast duże  nasłonecznienie i dobrze nawodnione, przepuszczalne gleby. Zbiory nie należą do najłatwiejszych, ponieważ nasiona pod wpływem wilgoci z rąk wytwarzają warstwę śluzu i przylepiają się do skóry. Po zebraniu należy je wysuszyć w zacienionym i przewiewnym miejscu. 
Babka płesznik – właściwości lecznicze
Babka płesznik  posiada bardzo szeroki zastosowanie, zaleca się w szczególności spożycie nasion u osób z wrażliwymi jelitami. Dlaczego? Otóż nasiona w obecności wody uwalniają śluz i tworzą żel ułatwiający przesuwanie mas zalegających w jelitach, nie powodując otarcia ścian jelit. Ponadto w nasionach znajdują się białka, tłuszcze, w tym kwasy tłuszczowe linolowy, oleinowy i palmitynowy oraz śladowe ilości steroli roślinnych. Zaleca się spożywać nasiona  na chłodno, gdyż wysoka temperatura może osłabić działanie występujących w roślinie składników i zmniejszyć ilość wartości odżywczych.

Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, odgrywa szczególną rolę w regulacji czynności przewodu pokarmowego. Przyspiesza perystaltykę jelit, przyczynia się do wydzielania śliny i innych soków trawiennych, zatrzymuje wodę, zapobiega zaparciom, a także wiąże kwasy żółciowe, zanieczyszczenia żywności i metale, przez co ogranicza ich absorpcję.

Babka płesznik przeczyszcza układ pokarmowy oraz usuwa szkodliwe zanieczyszczenia z organizmu. Korzystnie wpływa na regulację poziomu cholesterolu we krwi. Jest także suplementem diety. Codzienne spożycie zmniejsza uczucie głodu.

Istnieje wiele metod wykorzystania i zastosowanie babki płesznik. Nasiona można dodać do kompotu lub herbaty, spożywać z miodem lub owocami. Ważne jest, aby w diecie zawierającej nasiona babki płesznik pić dużo wody (przynajmniej 1,5 litra na dzień).

Babka płesznik – przeciwwskazania

Stosowanie babki płesznik nie zaleca się przy niedrożności jelit oraz występujących z nieznanych przyczyn bólów brzucha, gdyż mogą wystąpić niepożądane skutki uboczne w postaci wymiotów, a także nasilenie objawów.

Napar

Przepis; należy do jednej szklanki wody wsypać 2 łyżeczki babki płesznika, następnie zaleca się zalanie wodą gazowana lub sokiem do pełna szklanki, wymieszać i odstawić aż pestki opadną i z żelują. Kolejnym krokiem jest ponowne wymieszanie naparu i wówczas dopiero jest on gotowy do spożycia. Dzienna porcja spożycia wynosi średnio około jednej szklanki w ciągu dnia.


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Ciekawostki
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu