Babka płesznik
Babka płesznik – zastosowanie
Babka płesznik nie posiada szczególnych wymogów uprawowych, lubi natomiast duże nasłonecznienie i dobrze nawodnione, przepuszczalne gleby. Zbiory nie należą do najłatwiejszych, ponieważ nasiona pod wpływem wilgoci z rąk wytwarzają warstwę śluzu i przylepiają się do skóry. Po zebraniu należy je wysuszyć w zacienionym i przewiewnym miejscu.
Babka płesznik – właściwości lecznicze
Babka płesznik posiada bardzo szeroki zastosowanie, zaleca się w szczególności spożycie nasion u osób z wrażliwymi jelitami. Dlaczego? Otóż nasiona w obecności wody uwalniają śluz i tworzą żel ułatwiający przesuwanie mas zalegających w jelitach, nie powodując otarcia ścian jelit. Ponadto w nasionach znajdują się białka, tłuszcze, w tym kwasy tłuszczowe linolowy, oleinowy i palmitynowy oraz śladowe ilości steroli roślinnych. Zaleca się spożywać nasiona na chłodno, gdyż wysoka temperatura może osłabić działanie występujących w roślinie składników i zmniejszyć ilość wartości odżywczych.
Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, odgrywa szczególną rolę w regulacji czynności przewodu pokarmowego. Przyspiesza perystaltykę jelit, przyczynia się do wydzielania śliny i innych soków trawiennych, zatrzymuje wodę, zapobiega zaparciom, a także wiąże kwasy żółciowe, zanieczyszczenia żywności i metale, przez co ogranicza ich absorpcję.
Babka płesznik przeczyszcza układ pokarmowy oraz usuwa szkodliwe zanieczyszczenia z organizmu. Korzystnie wpływa na regulację poziomu cholesterolu we krwi. Jest także suplementem diety. Codzienne spożycie zmniejsza uczucie głodu.
Istnieje wiele metod wykorzystania i zastosowanie babki płesznik. Nasiona można dodać do kompotu lub herbaty, spożywać z miodem lub owocami. Ważne jest, aby w diecie zawierającej nasiona babki płesznik pić dużo wody (przynajmniej 1,5 litra na dzień).
Babka płesznik – przeciwwskazania
Stosowanie babki płesznik nie zaleca się przy niedrożności jelit oraz występujących z nieznanych przyczyn bólów brzucha, gdyż mogą wystąpić niepożądane skutki uboczne w postaci wymiotów, a także nasilenie objawów.
Napar
Przepis; należy do jednej szklanki wody wsypać 2 łyżeczki babki płesznika, następnie zaleca się zalanie wodą gazowana lub sokiem do pełna szklanki, wymieszać i odstawić aż pestki opadną i z żelują. Kolejnym krokiem jest ponowne wymieszanie naparu i wówczas dopiero jest on gotowy do spożycia. Dzienna porcja spożycia wynosi średnio około jednej szklanki w ciągu dnia.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Ciekawostki