Wegańskie masło
Proste i szybkie masło dla wegan przygotowane samemu w domu.
Składniki (ok. 400g):
Sposób przygotowania:
- 150ml niesłodzonego mleka sojowego
- łyżeczka octu jabłkowego
- 100ml oleju rzepakowego
- 50ml oliwy z oliwek extra virgin
- 12 łyżek oleju kokosowego w formie stałej
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki poza olejem kokosowym schładzamy w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
- Olej kokosowy rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
- Schłodzone mleko sojowe łączymy z octem i ubijamy do spienienia.
- Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i ponownie miksujemy, do momentu aż uzyskamy gładką, gęstą masę przypominającą miękkie masło.
- Masełko przekładamy do plastikowych pojemniczków lub słoiczka i przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 5 dni.
Przejdź do strony głównej