Wegańska panna cotta
Oto przepis na stuprocentowo wegańską pannę cottę. Bez mleka i cukru!
Składniki:
– 400 ml śmietany roślinnej (np. migdałowej)
– 125 ml mleka kokosowego
– 1 niepełna łyżeczka agaru
– 1/4 szklanki syropu z agawy
– ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii lub pusta laska do nadania aromatu
– owoce lub inne dodatki do podania
Sposób przygotowania:
– 400 ml śmietany roślinnej (np. migdałowej)
– 125 ml mleka kokosowego
– 1 niepełna łyżeczka agaru
– 1/4 szklanki syropu z agawy
– ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii lub pusta laska do nadania aromatu
– owoce lub inne dodatki do podania
Sposób przygotowania:
- W garnku umieść śmietanę, mleko, syrop i ziarenka wanilii lub chociaż pustą laskę i doprowadź składniki do wrzenia.
- Wsyp agar, wymieszaj i gotuj 8- 10 minut.
- Gotową mieszankę przestudź, a następnie przelej do 4 kokilek lub pucharków.
- Schłodź w lodówce minimum 2 h. Po tym czasie przechyl kokilki i wysuń panna cotty na talerzyki.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy