"Sushi" cukiniowo - pleśniowe
Nasze „sushi” nadaje się nie tylko na przystawkę, a także na dodatek do obiadu. Zachwyci Cię swoim niesamowitym smakiem.
Skladniki
Sos
- kawałek sera pleśniowego - około 20 dag
- 2 małe cukinie
Sos
- łyżka octu balsamicznego [można zastąpić dobrym octem ziołowym]
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki musztardy - najlepiej miodowej
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- pół garści posiekanej natki pietruszki lub jeszcze lepiej bazylii
- Myjemy cukinie i za pomocą obieraczki kroimy wzdłuż. Nie obierając jej wcześniej, skórka młodej cukinie idealnie komponuje się z potrawą.
- Pokrojone cukinie delikatnie solimy, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i odstawiamy na chwilę.
- W tym czasie kroimy ser na kostki o wielkości 2 cm na cm.
- Każdą kostkę sera owijamy plastrem cukinii i układamy na talerzu. Cukinie z serem można spiąć wykałaczką - jeśli to danie ma być np. na imprezę na stojaka.
- Sos przygotowujemy poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników.
- "Sushi" polewamy sosem na talerzu i odstawiamy na kilkanaście minut, ale nie więcej, by smaki się lekko dopełniły.
- Do "sushi" można podać kawałek pełnoziarnistego chleba, lub chrupiącej bagietki.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy