wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Przepisy » "Sushi" cukiniowo - pleśniowe

Producenci

Kontakt

  • Wegetarianin
    ul. Kołobrzeska 12
    10-443, Olsztyn
    NIP: 7392343022
  • E-mail:wegetarianin@wegetarianin.pl
  • Telefon89 533 70 88
  • Godziny działania sklepuPn-Pt: 9-17, Sob: 9-14

"Sushi" cukiniowo - pleśniowe

Nasze „sushi” nadaje się nie tylko na przystawkę, a także na dodatek do obiadu. Zachwyci Cię swoim niesamowitym smakiem.
 


Skladniki
  • kawałek sera pleśniowego - około 20 dag
  • 2 małe cukinie
 
Sos
  • łyżka octu balsamicznego [można zastąpić dobrym octem ziołowym] 
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki musztardy - najlepiej miodowej
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • pół garści posiekanej natki pietruszki lub jeszcze lepiej bazylii
 
  1. Myjemy cukinie i za pomocą obieraczki kroimy wzdłuż. Nie obierając jej wcześniej, skórka młodej cukinie idealnie komponuje się z potrawą.
  2. Pokrojone cukinie delikatnie solimy, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i odstawiamy na chwilę. 
  3. W tym czasie kroimy ser na kostki o wielkości 2 cm na cm. 
     
  4. Każdą kostkę sera owijamy plastrem cukinii i układamy na talerzu. Cukinie z serem można spiąć wykałaczką - jeśli to danie ma być np. na imprezę na stojaka. 
     
  5. Sos przygotowujemy poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników.
 
  1. "Sushi" polewamy sosem na talerzu i odstawiamy na kilkanaście minut, ale nie więcej, by smaki się lekko dopełniły. 
     
  2. Do "sushi" można podać kawałek pełnoziarnistego chleba, lub chrupiącej bagietki.

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu