Bezglutenowa tarta z rabarbarem i daktylami
Bezglutenowa tarta bez użycia cukru. Kruche ciasto idealnie komponuje się z letnimi owocami. Połączenie smaków podbije Twoje kubki smakowe i zadowoli domowników.
Składniki:
/tortownica o średnicy 21 cm/
ciasto:
Smacznego!
/tortownica o średnicy 21 cm/
ciasto:
- 100g mąki ryżowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki z tapioki
- 1 jajko
- 2 duże łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki zimnej wody
- 500g rabarbaru
- 1/2 kubka truskawek
- 1/2 kubka czarnych malin/jeżyn/jagód
- 2/3 kubka namoczonych daktyli
- Z mąk, jajka, wody i oleju kokosowego zagnieść ciasto.
- Wylepić nim formę.
- Wstawić do lodówki na 15 minut.
- Następnie nakłuć je widelcem i podpiec przez 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
W międzyczasie obrać rabarbar i pokroić go na niewielkie kawałki. - Dodać pozostałe owoce i posiekane daktyle.
- Wymieszać.
- Przełożyć na podpieczony spód i piec całość w 200 stopniach przez około 30 minut (aż rabarbar będzie miękki).
- Wyjąć i ostudzić.
- Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy